nedeľa 12. apríla 2015

Balkon k nakousnutí


Ne každý má to štěstí, aby mohl pěstovat své květiny, ovoce a zeleninu na zahradě. 

Autorka knihy Alex Mitchellová z toho udělala přednost. 

V publikaci s podtitulem Jak vypěstovat čerstvé ovoce a zeleninu v srdci města shrnula své zkušenosti. 

Věnuje se uspořádání rostlin, v čem pěstovat, výběru jednotlivých druhů, poradí s výběrem substrátu a hlavně přidá řadu nápadů a tipů. 

Publikaci vydalo nakladatelství Metafora,
prodává Martinus.

 



Anotace

 

Zapomeňte na zahrady, trávníky, záhony – nic z toho nebudete potřebovat. K tomu, abyste si vytvořili svůj miniaturní ráj k nakousnutí, vám stačí pouhý balkon nebo jen truhlík za oknem.

Alex Mitchellová, městská zahradnice s velkými zkušenostmi, už měla po krk knížek, které pokaždé předpokládají, že máte k dispozici obrovské lány, a tak napsala svou vlastní.

Z ní se dozvíte, jak si pořídit „jedlý“ balkon už během jediného víkendu, a ještě přitom zužitkovat různé vysloužilé věci. Vaše městská minizahrádka vás pak bude zásobovat nejrůznějšími zdravými pochoutkami – bylinky se mohou pnout po zdi, salát si může hovět v kusu starého okapu, fazole a rajčata budou šplhat třeba po vyhozeném stojanu na klobouky.








Taky už to vidíte před sebou? Parádní posezení vysoko nad zemí, v srdci města, a přitom jste obklopeni hrozny vína, rajčaty, citrony a salátem jako na zahrádce. Pouliční ruch lomozí kdesi hluboko pod vámi. A jestli máte jen pár květináčů nebo celou střešní terasu, na tom už zase tolik nezáleží.


Ukázka z knihy:

Chytré tipy pro bezproblémové zahradničení


Velké truhlíky jsou nejlepší

Až budete vybírat vhodné nádoby k pěstování rostlin, usnadněte si život a nezaplňte celý balkon mraky mrňavých květináčů, protože ty vyschnou, sotva se k nim otočíte zády. Použijte místo nich velké kontejnery, ale volte takové, co moc neváží: z plastu nebo pozinkovaného plechu. Ideální jsou truhlíky, protože podle všeho udrží vlhkost lépe než oblé květináče.

Také se většinou dají dobře umístit podél stran balkonu, takže když např. pěstujete v takovém truhlíku fazole či hrášek, můžou se rostlinky pěkně pnout po balkonovém zábradlí. Nádoby označované v obchodě jako „vhodné pro pěstování ovoce a zeleniny na terasách“ jsou skvělou volbou pro pěstitele, kteří jsou věčně na štíru s časem: bývají lehké, takže je lze snadno instalovat tam, kde je chcete mít.

Nabízejí se v jasných barvách nebo je zdobí obaly z vrbového proutí. Plastové kbelíky či soudky jsou také vynikající – jsou snadno k mání, nestojí moc a váží málo; jejich živé barvy rozzáří i nejfádnější prostor. Jen mějte na paměti: Ať už je nádoba sebelehčí, vlhká zemina taková není, takže pokud si děláte starosti, zda váš balkon zátěž unese, obraťte se na statika.

Samozavlažovací květináče

Nedá se nic dělat: Zemina v nádobách vysychá rychleji než půda na zahradě. Pokud navíc bydlíte několik pater nad zemí, vítr vysychání urychlí. Existuji způsoby, jak problémy se zaléváním vyřešit. Zvažte použití samozavlažovacích nádob se zabudovaným zásobníkem vody – snadno je dostanete v obchodech nebo si je vyrobíte sami (viz kapitolu Samozavlažovací nádoby – jednoduše a zdarma). Jejich předností je, že dokážou udržet vlhké prostředí i pro tak žíznivé rostliny, jako jsou rajčata nebo cukety; a to i po několik dní, než musíte znovu zalévat.

Pořiďte si časovač

Pokud máte snadný přístup ke zdroji vody, báječnou pomocí může být automatické zavlažování. Pravděpodobně nejjednodušší verzí je časovač připojený k venkovnímu vodovodnímu kohoutku, který je plastovou hadicí spojem s kapkovačem – z toho pak v pravidelných intervalech, které si zvolíte, vytéká voda. Tyto kapkovače můžete nainstalovat přímo do jednotlivých květináčů. Pak už jen nastavíte časovač tak, aby dvakrát denně na pět až deset minut spouštěl vodu. Rostliny už nebudou potřebovat vaši přítomnost tak často.

Mulčujte

Jiný způsob, jak snížit intenzitu zalévání, je zakrytí povrchu zeminy v truhlíku či květináči, hned jak je osadíte rostlinami. Znamená to, že na povrch zkrátka rozestřete tenkou vrstvu zahradního kompostu, Vyzrálého hnoje, štěrku, oblázků nebo mulčovací kůry, takže voda se z nádoby nebude moct tak rychle odpařovat. Můžete také použít natrhaný papír, listy novin, plast nebo posekanou trávu, ale na balkony či střechy se nejlépe osvědčují kamínky – oblázky nebo štěrk, protože pěkně vypadají a neodfoukne je vítr. Nejlépe je s mulčováním začít tak, že důkladně zalijete substrát v nádobě a pak teprve zasypete jeho povrch kamínky.

Průsvitné krystalky

Další šikovný tip, který vám pomůže se zaléváním, využijete zvlášť při sázení rostlin do malých nádob, jako jsou např. závěsné košíky. Přimíchejte do zeminy hrst krystalů či gelu schopného absorbovat vodu. Tyto přípravky nabobtnají absorbovanou vodou a následně ji jen pomalu uvolňují do okolní zeminy.

Mohlo by se vám hodit...

Kvetináč keramika bylinky mix


Knihu koupíte zde.



1 komentár:

  1. O pestovanie nejakých byliniek do kuchyne na balkóne sa v posledných rokoch pokúšam tiež. Túto jar som si tiež niečo zasiala, hlavne som chcela pestovať tymián, ktorý je súčasťou mnohých receptov, no zatiaľ mi nevyšlo ani jedinké semienko :-( Včera som ( po viac ako troch týždňoch čakania) výsev zopakovala. Dúfam, že bude úspešnejší ako ten prvý.

    OdpovedaťOdstrániť