piatok 26. mája 2017

Tropický balkón


Tropické počasie máme už tu, dovolenka (možno) v nedohľadne... čo takto vyzdobiť si balkón v štýle tropickej záhrady?

Vyneste vonku izbové rastliny, väčšina aj tak pochádza z tropických oblastí. Mnohé vám budú za pobyt vonku veľmi vďačné. Pozor však na svetelné podmienky a orientáciu balkóna. Džungľové rastliny, ktoré majú radšej polotieň, horúce južné slnko asi nepoteší.


Čaro tropického balkóna však vykúzlite aj bez exotických rastlín. Na vyvolanie dovolenkovej atmosféry spoľahlivo fungujú pestrofarebné vankúše a rattanový nábytok.


Atmosféru celkom zmenia i drevené truhličkové kvetináče, natreté pastelovými farbami.




Rýchlorastúcou a nenáročnou rastlinou je bambus. Vyberte si v zime nezamŕzajúce druhy a môžete ho na balkóne ponechať po celý rok.


Tropickú náladu vykúzlite i s "našimi" rastlinami, napríklad s pelargóniami, ktoré tradične zdobia naše okná i balkóny. Viete, že pelargónia pochádza z tropických až subtropických oblastí najmä  južnej Afriky?

Na horúce južné balkóny sú pelargónie - muškáty najvhodnejšie!
Stálozelený brečtan umiestnite radšej do polotieňa.


Ak ste si už balkón zariadili modernými geometrickými textíliami, stačí tieto doplniť žiarivými farbami - tyrkysovou, žltozelenou, či cyklámenovou.

Tomuto balkónu dodávajú tú správnu tropickú atmosféru najmä vhodne zvolené rastliny - banánovník, antúrium a calla.




Nepáčia sa vám pestré farby? Atmosféru trópov docielite i prírodnými materiálmi v zemitých farbách.


Pokiaľ nemáte vhodné izbové rastliny, zvoľte textílie s potlačou exotických listov. Tento vzor je momentále veľmi módny, takže určite niečo objavíte!





Obrázky: Pinterest a https://30smagazine.com/2016/08/16/my-tropical-balcony/

4 komentáre:

  1. Nejlepší čtení o bydlení https://www.bydlo.cz/blog

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Muškáty v kombinaci s pastelovými barvami vypadají opravdu krasně. Vysněné místo k odpočinku v ruce s knihou. Doma máme podobný koutek, ale máme zde levnější variantu nábytku - z palet. :D Ale když tady vidím kombinaci s ratanovým nábytkem, tak myslím že to bude chtít změnu. Ta světlejší varianta se mi obzvlášť líbí. Rozhodně je pěkná i možnost těch zemitých barev a spíše přírodní materiály. Osobně se mi ale moc nelíbí třeba ty polštářky s motivy listů, přijdou mi trošku kýčovité. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ten první balkon je naprosto úžasný. Ta kombinace ratanu, tmavě zelené a něžně růžové barvy je super harmonická! :)
    www.libenanovakova.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto je pekné, ale u nás by to asi dlho nevydržalo. Ako pestujeme hydinu a bravčové, tak je to u nás jednoducho ako na statku. :) Všade samá krmiva pre prepelice a podobné vtáctvo. :) Chcel som síce malý chov, ale začalo ma to celkom baviť, tak sme to rozbehli vo veľkom. Navyše na to mám celkom odbyt, takže minimálne prepeličie vajíčka sa fakt oplatí. :)

    OdpovedaťOdstrániť