streda 12. decembra 2012

Art & Botany: A Floral Carpet in Brussels

Umenie& Botanika: Kvetinový kobrec v Bruseli

V júli tohto roku sa konal sedemnásty ročník tradičného bienále v Bruseli - inštalácia obrovského koberca z begónií na hlavnom námestí.  Tento mimoriadny projekt (Tapis de Fleurs de Bruxelles) sa skladá z asi 750.000 begónií, jeho rozloha je 1800 m2. Begónie ponúkajú nádhernú paletu odtieňov od sýtych živých farieb cez ľahké pastely až po bielu. Farby, ktoré paleta kvetov neobsahuje (tj zelená a hnedá), dopĺňajú návrhári trávou alebo kôrou.

V priebehu rokov koberce svojím sofistikovaným dizajnom pripomenuli historické tapisérie, erby, art nouveau tableau. Tohtoročný koberec bol navrhnutý tak, aby evokoval textílie, farby - look Afriky. Begónie boli usporiadané ako mimoriadny gobelín s trblietavými vzormi z kmeňov v Etiópii, Kongu, Nigérii, Botswany a Kamerunu.
 

Príprava na inštaláciu koberca trvá dva dni, samotné kvety sú aranžované za štyri hodiny (300 na meter štvorcový). Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch bola nádherná inštalácia prchavá - po piatich dňoch sa uvädnuté begónie z námestia zmietli.



Zdroj: http://www.gardendesign.com/ideas/art-botany-a-floral-carpet-in-brussels 
Photo credit: flowercarpet.be
 



Le Tapis des Fleurs 2010. Photo credit: Avi&Gulli, Gaston Batistini, Labo River, Michel Block.
 

1 komentár: