utorok 9. apríla 2019

Bohato vysadená lesná záhrada

Na výstave Chelsea Flower Show 2018 získala zlatú medailu záhrada ‘The Morgan Stanley Garden for the NSPCC’, autorom ktorej je Chris Beardshaw.


Centrom záhrady je záhradný pavilón z betónu a cédrového dreva s posuvnými drevenými stenami.

Návrh je metaforou emocionálnej transformácie dieťaťa: cesta záhradou začína v neprehľadnom "hustom lese" s nejasným cieľom a končí v otvorenom kúte s pokojnou vodnou plochou a plastikou.

Pri pohľade z pavilónu poskytuje záhrada poskytuje bezpečné a pre zmysly bohaté prostredie.


Aj keď ide o záhradu, vysadenú len pre účely tejto výstavy, skladba rastlín je dychvyrážajúca a bohatá najmä na bylinné druhy, čo je pre anglické záhradníctvo typické.






Výsadba zahŕňa veľký počet rastlinných druhov: stromy, lesné tieňomilné trvalky s rôznorodým tvarom listom (najmä hosty - funkie a paprade) a kvitnúce byliny s kvetmi v modrej, ružovej a fialovej farbe.




Návrh záhrady:


Obrázky: bbc.co.uk

1 komentár:

  1. Teda musím povedať, že takto zalesnená záhrada je fakt super. Ešte by to chcelo nejaké miláčikmi. :) My si takto zaobstarali domov sliepky. A do tej doby by som nikdy nepovedala, koľko to dá práce. Len toho kŕmenie a granúl s výživou, koľko spotrebujú, to sú šialená čísla. :) Ale domáce vajíčka sú zase na druhú stranu pecka a som rada, že je nemusíme kupovať v Kauflande. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť