pondelok 26. októbra 2015

Renesančný park Villa Borghese, Rome, Italy


Vtáčia voliéra pri Galleria Borghese

Vedeli ste, že v Ríme sa nachádzajú tisíce hektárov záhrad, historických parkov a chránených rezervácií? A že Rím je príjemným mestom aj preto, že jeho ulice lemujú stromy?
Prednosť sa pri nikdy nekončiacej výsadbe dáva druhom, ktoré boli pre Rím vždy typické: platanom, dubom, píniám a brestovcom južným.

Villa Borghese

Jedným z najvýznamnejších rímskych parkov pochádzajúcom zo 17. storočia je park Villa Borghese.
Je považovaný za najkrajší park v Ríme a rozlohou i druhý najväčší. Po obvode meria 6 km. Vybudovať ho nechal kardinál Scipione Borghese a nájdete v ňom geometricky upravené záhrady, romantické fontány, malé jazierko, cestičky lemované sochami, najstaršiu zoologickú záhradu v Taliansku z roku 1911 a tri múzeá svetového významu.

Galleria Borghese


V bývalom paláci kardinála Scipiona Borghese - Galleria Borghese (predtým nazývaného casino) nájdete zbierku barokového a renesančného umenia, v Národnom múzeu etruského umenia Juliova vila (Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia) je vystavená zbierka etruského umenia a v Národnej galérii moderného umenia (Galleria Nazionale d´Arte Moderna) nájdete najväčšiu zbierku moderného umenia v Taliansku - Cézana, van Gogha, Klimta, Modiglianiho a mnohých ďalších umelcov.


Celý park je prístupný verejnosti. Dostanete sa do neho niekoľkými vchodmi - Pinciánskou bránou (na konci Via Veneto), záhradami Pincio od námestia Piazza del Popolo, z Piazzale Belle Arti a od Villy Medici (od Španielskych schodov).



 

Záhrady Pincio


Záhrady Pincio (Pincijské zahrady) sa nachádzajú na západnom okraji parku Villa Borghese, od ktorého ich oddeľujú stredoveké hradby. Záhrady sa tu nachádzali už v starovekom Ríme, dnešná podoba však pochádza z 19. storočia a je dielom architekta G. Valadiera. Zmodernizované boli na príkaz cisára Napoleona, preto sú vo francúzskom štýle, ktorý je viac formálny než tradičné terasové záhrady v Ríme.


Pre návštevníkov sú zaujímavými vodné hodiny (Orologio ad acqua) z roku 1872 od Giovanniho Embracia.

Orologio ad acqua

Orologio ad acqua

Záhrady Pincio ponúkajú okrem početných miest ku odpočinku v tieni pínií, platanov a magnólií, 288-mich búst významných talianskych osobností i terasu s vyhliadkou na Piazzale Napoleone a na Rím.

Rím z terasy parku Villa Borghese

Piazzale Napoleone

Koruny impozantných pínií.

Obľúbené miesto psíčkárov.
Tu naozaj nemáte pocit, že ste v strede európskej metropoly.

Len čo do parku vojdete a pozriete si mapu, zistíte, že pešo všetko nijakovsky neprejdete...
Pôdorys parku v tvare srdca.

Photo Credit:
Eva Stalder
edina@spirevision.ie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára