pondelok 5. decembra 2016

Oživte si chladné mesiace a kŕmte cez zimu malých spevákov. Odmenia sa vám


S pribúdajúcou zimou a snehom prichádza mnoho vtáčích druhov o možnosť nájsť dostatok potravy. Chcete im rovnako ako veľa iných milovníkov prírody pomôcť prečkať nepriaznivé obdobie? Kúpte si alebo vyrobte jednoduché kŕmidlo, kde drobných operencov pravidelne prikrmujte. Nezabudnite na ochranu pred domácimi i túlavými mačkami alebo kunami, ktoré pri kŕmidle radi lovia.


Akékoľvek vyrobené alebo kúpené krmítko dajte na pokojné a prehľadné miesto. Ak vyberiete strom, zaveste ho s pomocou drôtika alebo povrázku na vetvu, kam sa žiadny predátor zhora nedostane. Inak patrí minimálne 150 cm nad zem a aspoň 2 m od najbližšieho stromu. Kŕmidla priamo na okennom parapete nezabudnite dobre pripevniť, trebárs k okennému rámu.

Vtáctvo prikrmujte už v novembri a podľa zimy až do marca

S prikrmovaním vtákov na zimu sa začína po menších dávkach už v novembri. S rastúcou zimou a mrazom množstvo zvyšujte a plniť kŕmidlá môžete podľa priebehu zimy trebárs až do konca marca. Udržujte ich čisté, pravidelne ich kontrolujte a skazenú alebo splesnutú potravu vždy odstráňte. Najčastejšie uvidíte sýkorky, drozdy alebo stehlíkov, ale napríklad aj brhlíky, drozdy alebo stehlíky čížavé.

Veselé maľované kŕmítko pre vtáčiky, sashe

Prikrmujte semienkami slnečnice, prosa, repky, konopí alebo maku. V obchodoch zoženiete aj špeciálne namiešanú zmes, stojí v priemere od 1 € za kilogram. Skvelou potravou je zadina, odpad od čističiek obilia. Vtákom neuškodíte ani nazbieranými plodmi jarabiny, trniek alebo čiernej bazy a vhodné sú aj ovsené vločky, orechy, kúsky surového mäsa a nastrúhaná mrkva.
Najlepšou potravou do kŕmidiel je zadina, ktorá obsahuje veľa semien burín
Potravu v kŕmidle zaistite kvôli širokej výživovej škále čo najpestrejšiu. Zabudnite ale na pečivo v akejkoľvek podobe, cestoviny alebo slané a korenené kuchynské zvyšky. Absolútne nevhodné je tiež údené mäso alebo prepálené tuky.

Tradičným výrobným materiálom pre vtáčie kŕmidlá je drevo. Podľa prevedenia ich kúpite zhruba za 4 až 26 €. Krmítka kúpte dostatočne priestranné a chránená strieškou pred dažďom a snehom. Plochu pre sypanie potravy dostatočne orámujte, aby zrno nepadalo na zem. Náročnejšie dizajnové kŕmidlá z nerezu, plastu, ale aj skla, vás vyjdu aj na niekoľko stoviek eur.

Najlacnejším krmítkom je upravená PET fľaša

Naopak úplne najlacnejšie je vtáčie krmítko z umytých PET fliaš. Zhruba 5 až 10 centimetrov nad dnom vyrežte guľatý alebo obdĺžnikový otvor, ktorý na ostrých hranách zaoblite. Nad otvorom urobte z odrezaného materiálu striešku a dovnútra nasypte zmes pochutín pre vtáky. Fľašu zaveste na strom alebo ker tak, aby sa k nej ľahko nedostali mačky.

Stavebnica kŕmítka pre vtáčiky je aj vhodný darček, budky.sk

Osvedčeným krmítkom je starý kvetináč, do ktorého nalejte zmes vyškvareného loja a semienok pre vtáky. Zapichnite do zmesi vetvičku pre ľahší prílet drobných spevavcov a zmes nechajte stuhnúť. Cez drenážny otvor v dne zaveste krmítko na strom a na túto lahôdku prilákate veľa vtáčích druhov. Namočte do tukovej semienkovej zmesi obyčajnú šišku a využite ju podobným spôsobom.

Keď budete trpezliví, uvidíte na kŕmidle trebárs ďatľa. Tie väčšinou ponúkaným zmesiam na zimu neodolajú.
Abigail Batchelder CC BY 2.0

Lojové gule s vtáčou zmesou sú výborným zimným prilepšením pre sýkorky belasé, prilietajú pravidelne.
Andy Hay CC BY 2.0

Vyvesené vtáčie búdky skontrolujte, vyčistite a prípadne opravte

Hoci hniezdiaca doba začína až na jar, skontrolujte už teraz vyvesené vtáčie búdky. Vyčistite ich od starých hniezd a prípadne opravte, aby sa do nej operenci mohli budúci rok bez problémov nasťahovať. Prázdnu a čistú búdku navyše môžu vtáky využiť v prípadných silných mrazoch. Vtáčiu búdku ale kúpite, alebo vyrobíte sami. Musíte však dodržať niektoré pravidlá.

Pamätajte, že z ilustrácií známe bidielka uľahčujú do búdky prístup škodlivej zvery. Pri vlastnej výrobe vyberte vyschnuté, najmenej 2,5 centimetra hrubé doštičky. Klince použite 2 až 3 krát také dlhé, ako je hrúbka reziva a dno pribite tak, aby pri hniezdení nemohlo vypadnúť. Odklápaciu striešku proti dažďu natrite alebo ju pobite strešnou krytinou.

Krmitko pre vtaciky, Homemag
Ideálne rozmery búdok pre jednotlivé druhy vtákov nájdete na internete alebo vám poradia odborníci v ornitologickej spoločnosti. Búdku zaveste do výšky 2 až 8 metrov a na strom vždy jedinú. Zabránite tým potravnú konkurenciu vtáčích rodín. Otvor na vletenie nasmerujte na juh, juhovýchod alebo východ a súčasne nevystavujte búdku slnečným lúčom či vetru.


Úplne jednoduché kŕmidlo pre vtáky vyrobíte s pomocou kusu dreva, vŕtačky, rastlinného tuku, slnečnicových semienok, očiek a kusu povrázku. Vonkajšie krmítko potom zaveste na strom. Podľa návodu na videu nebudete potrebovať žiadne špeciálne nástroje ani skúsenosti.


Prikrmujete tiež v zime na záhrade alebo pred oknami drobné vtáctvo, ktoré na zimu neodlietajú? Napíšte mi do komentára pod článkom, aké krmítko používate a čo do neho najradšej sypete.

Autor: Jiří Macík
Zdroj: MT-Nábytok
Obrázky: Pinterest


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára