piatok, 8. marca 2013

Sportplaza Mercator / VenhoevenCS

Požiadavkou obyvateľov rezidenčnej štvrte Da Baarsjes v Amsterdame bolo, aby budova športového centra, ktoré malo vniesť nový život do ich žíl, bola čo najzelenejšia. Architekti vôbec nezaváhali a športové centrum nechali zarásť kompletne zeleňou.


Da Baarsjes v Amsterdame je multikulturálna rezidenčná štvrť, ktorá je domovom pre ľudí z viac ako 129 rozličných krajín sveta. Miestne autority mali záujem v tejto štvrti podporiť komunitný spôsob života, a preto sa tu rozhodli vybudovať objekt, ktorý by vytvoril priestor pre športové a spoločenské vyžitie.

Nesmeli chýbať bazény, terapeutické bazény, fitness centrum, priestory na aerobik, sauny a parné kúpele, party centrum, kaviarne a detský kútik, fast foodové reštaurácie. Sekundárnym zámerom bolo vytvoriť pracovné príležitosti pre nezamestnaných žijúcich v tejto rezidenčnej štvrti. Koncept bol nastavený tak, aby pritiahol čo najširšie spektrum cieľových skupín a uspokojil majoritnú väčšinu obyvateľstva.

Všetko je navrhnuté s ohľadom na záujmy ľudí, ktorí tu žijú. Ale architekti neostali len pritom. Ich snahou bolo vytvoriť priestor, ktorý by inšpiroval k využívaniu nových prostriedkov a vniesol tak dynamiku do stereotypov miestnych. Športové stredisko stojí uprostred parku a obyvatelia logicky požadovali, aby bol čo najzelenejšie. Preto sa architekti rozhodli pre jeho kompletné pokrytie vegetáciou. Vďaka bujne vegetácii na streche a fasáde pôsobí športové centrum dojmom akoby vypadlo z Rembrandtovho obrazu.

Z diaľky vyzerá ako zarastená pevnosť chrániaca vstupné brány do mesta z 19. storočia. Pri pohľade cez zaklenú fasádu je však jasné, že vo vnútri čaká na návštevníkov najmodernejšie wellness a spa, vrátane bazénov, priestoru na fitnes a reštauračných zariadení. Vstup vyzerá ako odletová hala, z ktorej sú návštevníci len na krok od svojej obľúbenej destinácie. Budova je navrhnutá ako mestečko – mini kolónia v jaskyni. Nachádzajú sa tu rozličné pútače a smerovače, ktoré napomáhajú k rýchlej orientácii a upozorňujú na možné aktivity. Cez rozličné otvory v streche prenikajú do interiéru slnečné lúče. Nízke okná rámujú výhľad na ulicu a slnečnú terasu





Architects: VenhoevenCS Location: Jan van Galenstraat, Amsterdam, The Netherlands Team: Ton Venhoeven, Richèl Lubbers, Danny Esselman, Manfred Wansink, Jos-Willem van Oorschot, Erik de Vries, Thomas Flotmann, Peterine Arts Landscape Architects: OKRA Project Management: Draaijer & Partners General Contractor: Van Wijnen Area: 7,100 sqm Celý článok: http://www.archdaily.com/341219/sportplaza-mercator-venhoevencs/ Photographs: Luuk Kramer

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára