sobota 10. mája 2014

Grécke záhrady - Greek Gardens

http://www.gardenvisit.com, Photograph © Karl Gercens
Termín "grécke záhrady" je pomerne neznámy. Krajina vrátane ostrovov je hornatá, pôda kamenistá, rozšírené je pestovanie viniča a olivovníkov.


Aké sú teda grécke záhrady?


Rozlišujeme medzi starogréckymi helénskymi záhradami, vybudovanými v starovekom Grécku po obdobie Alexandra Macedónskeho a helenistickými záhradami /po A.M./, ktoré vznikali pod vplyvom gréckej kultúry v neskorých klasických časoch. Mnoho sa o nich nevie.



Minojské záhrady 


Pred príchodom starých Grékov na dnešné územie kvitla v oblasti Egejského mora minojská kultúra. Zmienky o záhradách z týchto čias hovoria o silnom vplyve Egypta. Záhrady len mierne vybočovali z divokého rázu krajiny. Zmienky o nich môžeme nájsť na freskách, ktoré zobrazujú štylizované posvätné kvetinové záhrady.



Helénske záhrady /klasické Grécko/


Podľa archeologických nálezov pravdepodobne v najstaršom období neexistovali záhrady pri domoch akéhokoľvek druhu v takej forme, akú poznáme dnes. Okrem možno nejakých nádob s rastlinstvom, budovali starí Gréci najmä sady. V piatom a štvrtom storočí p.n.l. boli v Aténach niektoré verejné miesta vysadené stromami. Historických prameňov je málo. Okrem iných radí Platón v jednom zo svojich zákonov, aby "sa budovali vodné fontány, či už z riek alebo z prameňov a ozdobné výsadby pre krásu", ale detaily už neponúka.
Z 3. storočia p.n.l. je zmienka o výsadbe myrty (Myrtus communis) a granátovníkov (Punica granatum)v nádobách pri Hefaistovom chráme.


Olivovník európsky, zdroj: http://www.greekfarm.eu

Prvé záhrady pre súkromné rekreačné účely sa začali budovať v Aténach až v štvrtom storočí p.n.l. Vysádzali sa posvätné platanové (Platanus orientalis) a olivové (Olea europea) háje. Stále to však neboli záhrady v dnešnom slova zmysle. Napríklad v roku 322 pred n.l. zdedil Theophrastus, otec botaniky, Aristotelovu záhradu, ktorá mu slúžila na prechádzky a prednášky jeho žiakom. Išlo však pravdepodobne skôr o botanickú záhradu s vedeckým účelom než o záhradu s využitím rekreačným.

Helenistické záhrady


Hoci Harpalus, Alexandrov nástupca v Babylone, vysadil niektoré grécke rastliny pri kráľovskom paláci a pri promenádach, Grécko, inak matka demokracie a západných kultúrnych tradícií, sa nikdy nestalo aj matkou európskych záhrad.
Tak napríklad peristyl, čiže dláždené patio s črepníkovými rastlinami obklopené kolonádou, bol perzský a egypský nápad.



 

 

Dnešné grécke záhrady


Vzhľadom na klimatické podmienky obľubujú Gréci záhrady malé, vysádzajú popínavé rastliny ku zatieneným múrom a stále do nádob. Boli ste už niekedy v horúcom lete v tejto krajine? V niektorých oblastiach je rastlinstva tak málo, že máte pocit, že každý strom má aj svoje vlastné meno! Napriek tomu dokážu Gréci na malom priestore vyčarovať skutočne malebné zákutia.


Súvisiace články: Stredomorská záhrada
Mohlo by vás zaujímať: Visuté záhrady v Babylone









Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_gardens



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára