streda 13. apríla 2016

Záhradný nábytok: aké sú najnovšie trendy?

Posedenie na záhrade máme spojené s pohodlným záhradným nábytkom. Lavička na priedomí z čias našich starých materí už sotva vyhovuje súčasnému štýlu života.


Dnešný záhradný nábytok sa vyrába z rôznych materiálov - ako je drevo, hliník, ratan, plast. Prezrite si fotogalériu najnovších trendov záhradného nábytku, ktoré predstavili výrobcovia na veľtrhu Giardina v Zürichu. Čo by tak pasovalo na vašu záhradu, či balkón?


Nový romantizmus


V duchu súčasného trendu obnovovania romantických zákutí v záhradách prichádza i nábytok v tomto štýle. Mobiliár, ktorý evokuje ťažký toskánsky kovaný či francúzky liatinový nábytok sa však dnes vyrába z ľahkého hliníka.

Pokiaľ milujete stredomorský štýl, anglické záhrady plné rozkvitnutých záhonov, či francúzsky formálny štýl - a v tomto duchu máte vybudovanú i záhradu, je pre vás tento nábytok ako stvorený.




 

Drevo a ratan - alebo aspoň ich plastové napodobeniny


Raz darmo, ku našim záhradám, či už moderným alebo vidieckym, sa najlepšie hodí nábytok drevený a celkovo prírodné materiály. Masívny nábytok sa vyrába z borovice a zo smreka, ale mäkké dreviny dlho nevydržia. Odolnejší je nábytok z duba a buka, je však drahší.

Naše bežné dreviny dopĺňa exotika. Aktuálne je obľúbený severoamerický agát, eukalyptus alebo teak, ktorý sa vyznačuje veľkou odolnosťou voči poveternostným vplyvom, pretože obsahuje teakový olej a kaučuk. Nábytok z takéhoto dreva môžete na záhrade ponechať vonku počas celého roka.
Trendom súčasnej doby je tiež záhradný nábytok z tepelne upravenej severskej borovice, ktorý by mal vydržať až 30 rokov.
Prirodzene, nábytok z exotických drevín je najdrahší.

Prírodný ratan je krásny, ale rozhodne nepatrí na dážď.
Výrobcovia už niekoľko rokov prichádzajú na trh s plastovým nábytkom, ktorý viac či menej verne napodobňuje drevo a najmä ratan. Tento nábytok je cenovo dostupnejší, je odolnejší i ľahší.

Zdroj: http://www.drevostavitel.cz/clanek/zahradni-nabytek-fotogale


 

Minimalizmus a dizajnérske kúsky


Do moderných záhrad, ale najmä na terasy s obmedzenou rastlinnou výsadbou je určený moderný nábytok, ktorý preberá funkciu hlavného solitéru v danom priestore.

Záhradný nábytok tu nie je nenápadným doplnkom, ale naopak, vyzývavou primadonou.
Čím je tvarovo i farebne  nápaditejší, tým lepšie.

Tento typ nábytku sa hodí ku záhradám moderným, minimalistickým i na terasy či balkóny moderných bytových domov.



Mohol by tento článok zaujímavý aj pre vašich známych a priateľov? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!


Zdroj obrázkov: Giardina 
Text: Eva Stalder
Kliknite na zväčšenie obrázkov!

3 komentáre:

  1. Fotky jako vždy nádherné! :)
    Dokonce tu houpačku, kterou máte na jedné fotce mám na balkoně! Je to super věc, když máte malý balkon a nic moc jiného se vám tam nevleze.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fotky naozaj bezchybné a stopercentne súhlasím že trendy je nábytok kovaný. My máme jeden z týchto kovaných: https://www.kovian.sk/Dom-dielna-zahrada/Do-zahrady/ a rozhodne môžem povedať že je krásny a hlavne bezúdržby!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ratanový nábytok je super a vôbec by som sa nebála umelé varianty, má to veľa výhod, tou hlavnou je ľahšie údržba. Dlhšia životnosť ocení každý a dnes už sú zostavy z umelého ratanu na takej úrovni, že vyzerajú takmer ako z prírodného.

    OdpovedaťOdstrániť