utorok 12. apríla 2016

Trendy 2016 v záhradách - solitérne rastliny v nádobách!

Horúcim trendom roku 2016, ktorý bol predstavený na veľtrhu Giardina v Zürichu, je pestovanie solitérnych rastlín v obrovských nádobách.

Solitérne rastliny sú jedným zo základných prvkov v záhradnom dizajne už dávno, teraz sa kladie dôraz najmä na tie nádoby. Niektoré sú naozaj obrovské, aby v nich prežil i menší strom. Keďže je všeobecne známe, že pestovanie rastliny v nádobe jej nikdy neposkytne také prostredie, ako pestovanie vo voľnej pôde, treba na tento účel voliť len niektoré druhy, prípradne rastlinu rovno "odsúdiť" na bonsajovú formu.



Na takéto pestovanie sa z kríkov a stromov hodí hortenzia, orgován, magnólia, javor, tuja, borovica /ihličnany sú všeobecne najvhodnejšie, pretože lepšie znášajú sucho/. Z rastlinných druhov sú to napríklad vlčí bôb, ľalia a iris...

Už tradične sa v našich klimatických podmienkach v nádobách pestujú i rastliny, ktoré neznášajú tuhé zimy a je nutné ich prezimovanie vo vhodnej miestnosti. Sú to väčšinou kry zo Stredomoria, napríklad oleander, olovník, durman /anjelske trúby/. Všetky tieto rastliny sa v čase kvitnutia môžu označiť ako solitérne. Zo stromov je to najmä olivovník európsky, ktorý v nádobe môže mať zaujímavo pokrútený kmeň.



 

Čo je vlastne solitér, kam sa umiestňuje a je možné kombinovať ho aj s inými druhmi ? 


Solitér v podstate znamená samostatne stojacu alebo rastúcu rastlinu. Rastlinou sa v tomto prípade nemyslí len strom, solitérom môže byť pokojne aj krík alebo len rastlina, ktorá je na to vhodná. Pri kombinovaní s inými druhmi platí pravidlo o dodržiavaní potrebných vzdialeností, aby sa rastliny zbytočne nezatieňovali.


Nejde však len o tieň. Dnešné kultivary, dopredu určené ako solitéry, majú často bizarné, neobvyklé formy, prípadne môže ísť i o pôvodný druh, ktorý je sám o sebe výrazný /napríklad kvitnúca magnólia, čevenolistý javor, atď./. Takáto rastlina si vyžaduje priestor a vhodne zvolené miesto v záhradnej kompozícii.




V dnešných záhradách často vídavam snahu majiteľov dostať do záhrady čo najviac zaujímavých foriem, najmä previslých a rôzne pokrútených. Solitér je od slova sólo, sám! Výsledkom takéhoto snaženia je nesúrodosť výsadby a veru často aj gýč.

Z estetického hľadiska je preto žiadúce doplniť solitérnu rastlinu skupinkou menej efektných rastlín.

 

Solitéry v nádobách


Nový trend pestovania rastlín v nádobách dnes dáva vyniknúť nielen solitérnej rastline ale i kvetináču. Súčasné nádoby sú buď jednoduché s čistými dizajnérskymi líniami - alebo naopak - nápadné, zdobené, pozlátené, veľmi lesklé a pod.

Tu platí zásada, že čím nápadnejšia nádoba, tým jednoduchšia rastlina v nej. Všetky kuriózne formy umiestňujte radšej do hladkých kvetináčov.





Mohol by tento článok zaujímavý aj pre vašich známych a priateľov? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!


Zdroj obrázkov: Giardina 
Text: Eva Stalder

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára