štvrtok 7. júla 2016

Vytvorte si záhradku na balkóne podľa orientácie na svetové strany




IKEA v spolupráci so záhradníčkou Lenkou Bennerovou pripravili sériu tipov a rád, ktoré vám pomôžu premeniť váš balkón na záhradu, ktorá poteší nielen oči, ale aj chuťové bunky. Zamerali sa na tipy vzťahujúce sa na domáce pestovanie rastlín vzhľadom na orientáciu balkóna na svetové strany. Pretože práve to je kľúčom k úspechu, aby sa rastlinám darilo. 


„Zelené rastliny pridajú vášmu balkónu na útulnosti, osviežia ho a spríjemnia chvíle strávené v tejto novej domácej záhradke. Pri pestovaní na balkóne neplatí, že menej znamená viac. Nebojte sa umiestniť na balkón aj väčšie množstvo zelene a nenechajte sa obmedzovať ani priestorom. Pracujte so stojanmi na popínavé rastliny a závesnými kvetináčmi,“ radí IKEA dizajnér Ladislav Takács.


Balkón orientovaný na východ je vhodný aj pre pestovanie náročnejších rastlín


Balkón orientovaný na východ zabezpečuje ideálne prostredie pre domácu oázu zelene. Bude sa tu dariť aj náročnejším rastlinám, ako je petržlen, pažítka, alebo šalvia

Na jar a na jeseň vysaďte listové šalátyreďkovky, v lete zas popínavé fazule, hrášok, paradajky, papriky, ale taktiež jahody. Ak zaistíte svojím rastlinám zalievanie v dostatočnom množstve, môžete na východnom balkóne pestovať prakticky čokoľvek. 

Keď si zadovážite samozavlažovací kvetináč, napríklad ANVÄNDBAR, prácu si ešte zjednodušíte. Pri zalievaní sa riaďte vždy počasím – čím vyššia teplota, tým viac je potrebné zalievať rastliny. Pamätajte si však, že každá rastlina potrebuje iné množstvo vody.
 
Kvetináč ANVÄNDBAR


Tip: Keramika je prírodný materiál, ktorý vysychá o niečo skôr ako plast, preto je potrebné rastlinky zalievať častejšie.

 FRÖER, sada na pestovanie



Na balkóne orientovanom na západ vyskúšajte pestovanie reďkoviek



Pokiaľ máte balkón orientovaný na západ, najviac sa na ňom bude dariť reďkovkám, ktoré sú bohaté na vitamín C a ktorých veľkou výhodou je zber už šesť týždňov od výsevu. Reďkovky by ste mali pestovať najmä v jarnom a jesennom období v hlinitej pôde, ktorá je primerane vlhká. Nie je potrebné hnojiť, pokiaľ nie je pôda príliš vyčerpaná. Keď sa však hnojeniu nedá vyhnúť, je lepšie používať organické hnojivá, ktoré sú šetrnejšie pre nás aj pre prírodu. 



Reďkovky skúste zaliať neosolenou vodou, v ktorej ste pred tým varili vajce. Táto voda obsahuje veľa živín a rastlinám urobí iba dobre,“ radí Lenka. Vyskúšať si môžete aj klasický kompost alebo vermikompost s dážďovkami, prípadne granulovaný hnoj. Reďkovky sejeme rovno zo semienok do pripravenej nádoby s hlinou už v prvej polovici marca. Skúste zasadiť aj drobné ovocie – ríbezle, egreše, či lesné jahody. Čo sa týka byliniek, odporúčame najmä petržlenbazalku. 
 
Nádoby na predpestovanie rastlín FRÖER


Balkón orientovaný na juh premeňte v Stredomorskú záhradu



Balkón orientovaný na juh je ideálne miesto pre pestovanie rastlín stredomorského typu. Je ale potrebné myslieť na to, že na južnej strane býva slnko najsilnejšie a preto všetky rastlinky musíme chrániť pred poludňajším slnkom a pomerne často zalievať. Pokiaľ kry, ako je ríbezľa, alebo egreš, vysadíte skoro na jar, prípadne na jeseň, kedy ešte nemajú listy, ovocie sa vám odvďačí pestrými farbami aj lahodnou chuťou. V júli si potom pochutíte na sladkých plodoch. 




Výborne sa bude na balkóne orientovanom na juh dariť taktiež bylinkám, ako sú levanduľa, rozmarín, tymián, či oregano. Sú veľmi nenáročné a znesú veľa slnka. Ak im zaistíte priepustnú pôdu s prídavkom piesku, nemusíte ich ani hnojiť. Výsledkom bude voňavá záhradka. Rovnako tak aj paradajky alebo papriky sú ideálne pre pestovanie na južnej strane. V dnešnej dobe je už možné kúpiť sadenice, alebo predpestované rastliny, ktoré zalievame tak, aby bol substrát vlhký. V príliš suchom substráte uschnú, v mokrom, naopak, zhnijú.



Pre dokonalé navodenie pocitu Stredomoria nechajte steny obrásť viničom alebo vistériou a vytvorte si kúzelný kútik, kde budete nie len radi záhradkárčiť, ale taktiež relaxovať. 

K týmto účelom poslúži lavica ANVÄNDBAR, ktorá má zozadu priestor na umiestnenie kvetináčov
 
Lavica ANVÄNDBAR vykúzli minizáhradku i v interiéri

Tip: Vyzdobte si domácnosť rastlinami vo vhodných kvetináčoch, ktoré sa hodia k vášmu štýlu. Vyskúšať môžete napríklad novinku JUJUBÄR, kvetináč s miskou, ktorý vám zaistí odtok prebytočnej vody do misky. Rastlinkám tak nehrozí preliatie.



Na balkóne orientovanom na sever sa zamerajte na pestovanie bylinek



Na veternom balkóne je lepšie používať nižšie rastlinky a rastlinky so silnejšími stonkami, napríklad kry, ktoré dokážu najlepšie odolať aj silnému vetru. Pokiaľ máte vyššie rastliny, priviažte ich k opore. V priestrannejších balkónoch využite veterný kryt či paraván a nádoby vždy zaistite proti pádu. „Na veterných balkónoch by som sa vzdala závesných systémov či stojanov na kvety. Pri väčšom vetre rastie aj spotreba vody, rastliny preto musíte zalievať častejšie. Umiestnite si kanvicu na vodu von a zlievajte do nej vodu napríklad pri oplachovaní zeleniny,“ radí Lenka Bennerová.




Tip: Slabšie rastlinky môžeme chrániť pred vetrom tým, že pred ne postavíme tie silnejšie, alebo na balkón umiestnime veterný kryt, napríklad DYNING. 

Kryt na balkón DYNING



Obrázky www.IKEA.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára