pondelok 10. októbra 2016

Neradi vyrezávate tekvice? Tu je 7 tipov na zdobenie tekvíc bez nožíka!


Najobľúbenejšou halloweenskou dekoráciou je pravdepodobne obyčajná tekvica. Naši predkovia vyrezávali vydlabaným tekviciam strašidelné tváre už od pradávna - bez toho, aby čo len tušili, že nejaký Halloween vôbec existuje.


Učili sme sa to dokonca i v škole a domov sme na jeseň prinášali svoje svietiace príšerky. Niekoho to náramne baví, iného ale vôbec. Nie všetci dokážu zručne narábať s nožíkom či nedajbože s vŕtačkou. Tu sú tipy na výzdobu tekvíc i bez týchto náradí. Stačí maľovať, lepiť, pripínať.

 

1. Strašidelné sovy 

/na obrázku hore/

Pre zručnejších kresliarov je tu tip na "kraslicovú" výzdobu tekvíc fixkami.
Obrázky a postup TU


2. Múmie


Veľmi jednoduché dekorovanie pomocou obyčajného obväzu.
Obrázky a postup TU


3. Typografické tekvice


Na tieto tekvičky si potrebujete vyrobiť papierovú šablónu. Samotné tekvice sú nastriekané spejom, písmenká vymaľované kriedovými farbičkami.

Obrázky a postup TU


4. Zlá čarodejnica


Táto dekorácia si nevyžaduje nijakú mimoriadnu zručnosť. Ak nedokážete vyrobiť papierový klobúk, isto ho kúpite v niektorom z e-shopv s halloweenskymi potrebami a dekoráciami.
Obrázok: TU



5. Čierne mačky


Vytvoriť fúzaté čierne mačky naozaj nie je nič zožitého. Potrebujete farbu v speji a tuhý kartón.
Obrázok:  TU




6. Vyšperkované tekvice


Krásne ekvice vo vintage štýle vyrobíte ozaj ľahko, pokiaľ máte k dispozícii staré kľúče, či iné drobné kovové predmety. Potrebovať budete čalúnnícke špendlíky, na internete hľadajte aj pod názvom "okrasné klince".

Obrázok: TU



7. Zlostné netopiere


Potrebujete čierny sprej a tvrdý kartón.
Obrázok: Pinterest

Halloween je sviatok oslavovaný večer 31. októbra. Oslavujú ho predovšetkým deti oblečené v kostýmoch, ktoré koledujú a navštevujú susedov. Oslavuje sa hlavne v západnom svete, najmä v USA, Portoriku, Írsku, Spojenom kráľovstve, Kanade v Austrálii a na Novom Zélande. Pôvod má v Írsku, ako pohanský sviatok.

Pôvodný názov bol Halloween, skratka z anglického Halloweenen (doslovný preklad: predvečer všetkých svätých). Halloween je pôvodne pohanský (keltský) sviatok Samhain - pohanský nový rok (koniec pohanského roka). Možno sa stretnúť aj s názvom predvečer sviatku všetkých mŕtvych.

Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice (Jack-o'-lantern), vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Typickými farbami sú červená, žltá, oranžová a čierna.

Tak ako, budete tohto roku zdobiť tekvice aj vy?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára