nedeľa 3. júla 2016

8 tipov pre letný balkón a terasu

Letná terasa v trendovej čierno-bielej kombinácii, IKEA

1) Najskôr si všetko premerajte
Vyberte si vhodné rozmery záhradného nábytku, aby sa vám hodil na váš balkón. Malý “kaviarenský” stolík urobí aj z toho najmenšieho balkóna príjemné a pohodlné miesto na posedenie. Do malých priestorov využite skladacie stolíky či stohovateľné stoličky.
Zvoľte si farebnosť svojho balkóna pre toto leto. Čo poviete na čierno-bielu sviežu kombináciu?

Vonkajší prenosný gril Black Stripe, BELLA ROSE

VALBORG, poťahy na vankúše, IKEA
ASKHOLMEN, stôl na balkón, IKEA


2) Využite priestor na maximum
Lavica s úložným priestorom a nástenným panelom ÄPPLARÖ sa vmestí na väčšinu balkónov. Budete mať dosť miesta na vystavenie svojich kvetín či byliniek, uskladnenie záhradného náradia i usadenie hostí.

Lavica s úložným priestorom a nástenným panelom ÄPPLARÖ, IKEA

3) Atmosféru dotvorte svetlami.
Vonkajšie solárne svetelné reťaze, lampáše i sólo svietidlá, napríklad SOLVINDEN, dokážu vytvoriť jedinečnú atmosféru aj na tmavom balkóne. Nebudete potrebovať žiadne káble, príroda sa o svetlo postará sama.


SOLVINDEN stolová LED lampa, IKEA
SOLVINDEN, závesná LED lampa, IKEA
4) Zložiť alebo odložiť
Ak si zvolíte skladacie alebo stohovateľné stoly a stoličky, jednoducho ich odložíte, keď už nie sú potrebné. A budete mať miesta, koľko a kedy len chcete.

ROXÖ, stohovateľná stolička, IKEA

5) Vytvorte si súkromie
V horúcich dňoch oceníte tieň. Či už zvolíte slnečník, ak sa vám vmestí na balkón alebo látkový záves DYNING, ktorý vás ochráni pred slnkom i vetrom. Jednoducho ho pripevnite na zábradlie a môžete sa slniť na balkóne bez zvedavých pohľadov.

Záves DYNING, IKEA


6) Preneste textílie von
Textílie nie sú predurčené len do interiéru. Môžete ich využiť aj vonku. Napríklad vonkajšie koberce SOMMAR 2016, SPRINGKORN a MORUM sú na to ako stvorené. Jednak sú nepremokavé, takže ich nemusíte zakaždým schovávať dovnútra a balkón príjemne oživia.

Koberec na balkón SOMMAR 2016, IKEA

Vonkajší koberec na balkóny a terasy SPRINGKORN, foto IKEA


7) Obklopte sa zeleňou
Kvety a rastliny dodajú vášmu balkónu sviežosť i farbu a navyše môžu vytvoriť prírodnú stenu alebo zaujímavý architektonický prvok. Pri výbere jednotlivých rastlín myslite i na to, že ich možno bude treba presunúť.

IKEA PS SANDSKÄR, solík - podnos biely

Foto IKEA

8) Romantické svetlo sviečok
Vytvorte si na balkóne intímnu atmosféru pomocou sviečok a lampášov. Počas letných nocí dodajú príjemný pocit tepla a váš balkón sa zmení na perfektné miesto na vychutnanie si večera.

SOLMYS, lampáš na sviečku, IKEA
Svietniky VARLIG, so skleneným krytom vhodné i do vetra, IKEA
Aktuálna vychytávka!

Ak chcete niečo naozaj neobvyklé, skúste si ušiť poťahy na vankúše z látok s neobyčajnými dezénmi, napríklad s dezénom dreva a kombinujte s kontrastnými jednofarebnými kusmi.

LISEL, dekoračná látka, IKEA
MARGARETA, dekoračná látka, IKEA

 Via: IKEA

1 komentár:

  1. Wow, tak to je parádní inspirace. Díky mockrát. Já si už delší dobu říkám, že bychom náš balkon mohli také začít trochu více využívat. Ráda bych na něm přes léto zkusila i grilovat. Už několikrát jsem se právě dívala i na takové ty malé grily, ty jsou na balkon podle mě ideální. Hodně se mi líbí třeba ty od Avenberg, viz https://www.avenberg.cz/k131-grilovani-grily-dle-vlastnosti-levne-grily Nemá někdo náhodou doma?

    OdpovedaťOdstrániť