streda 8. marca 2017

Môj balkón v skorú jar. V trendovej farbe roka 2017 GREENERY

Už som to nevydržala. Je začiatok marca, slniečko už hreje tak, že počas dňa ani kabát netreba. Môj jarný balkón ale ešte spí a pôsobí ponuro. Opadavé kríčky len opatrne nahadzujú puky, cibuľoviny a funkie nesmelo vykúkajú z črepníkov, zelená sa len tuja, brečtan a stálozelená mahónia. Noci sú ešte studené. Zato mach svieti nádhernou sýtozelenou jarnou farbou.


Práve jasná farba machu ma inšpirovala dekorovať balkón vo farbe tohto roka - GREENERY. Samotný mach už nikdy nebude taký krásny, ako býva na jar. Rozhodla som sa preto vyzdobiť balkón v sviežej ružovo-zelenej farebnej kombinácii.

Najprv som zavítala do kvetinárstva, kde som si vybrala jarné kvety v rôznych odtieňoch ružovej a zopár dekorácií.


Na zem išiel lacný  koberec z IKEA (199,- Kč) s latexovou osnovou a polypropylénovým vlasom. Ten by mal vydržať aj dážď a ak predsa len ošpatnie, po sezóne ho vyhodím. Z diaľky vyzerá skoro ako ten mach... to sa balkón okamžite rozžiaril.




Ukázalo sa, že prvosienky a hyacinty na oživenie balkóna nestačia, dokúpila som ešte veľkú ružovo kvitnúcu hortenziu s jasnozelenými púčikmi kvetov, kríček oregana a jeden nový ružový vresovec. Tie z jesene vyzerajú biedne, aj keď majú stále krásnu štruktúru a tvoria pozadie pre nové rastliny.
Ak nevyženú, budem ich musieť vyhodiť.

Užitočná rada:

Pokiaľ chcete svoj balkón jen oživiť a dokupujete jarné kvety ku existujúcim rastlinám, sústreďte nové rastliny do skupinky, viac vyniknú. Ja som vytvorila veľkú skupinu v smere hlavného pohľadu od vstupu a tú doplnila  jedným črepníčkom s hyacintom na stolíku a skupinkou ružových prvosienok v zavesených kvetináčoch pri vstupe. Tieto tri "ružové body" vytvárajú pomyselný trojuholník.





O mesiac bude až do neskorej jesene hlavnou dominantou balkóna krík tavoľník (Spiraea), zatiaľ je úplne holý. V zime naň vešiam lojové gule pre vrabce a sýkorky, teraz som ho aspoň trochu vyzdobila drevenými ozdobami.


Ružové primulky išli aj do kvetináčov, zavesených na stene.



Od spoločnosti, predávajúcej dizajnérsky nábytok, som dostala propagačné materiály aj s pestrofarebnými cukríkmi. Celkom sa hodiace ku novému imidžu balkóna :D
Dám si kávičku a môžem ich začať študovať...



Jarný balkón je hotový. Od tejto chvíle bude zo dňa na deň vyzerať lepšie a veselšie. Teším sa najmä na tavoľník, lebo ten nahodí drobulinké listy práve v tejto jasnozelenej farbe!


Inšpirovali ste sa? Tak šup-šup, upratať balkón, obstrihať alebo vyhodiť suché rastliny a sadiť nové.
Jar je už tu!


Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi!


8 komentárov:

  1. Zaujímavá inšpirácia. Škoda, že ja mám úzku lodžiu, ktorá je maximálne vetristá a nestačím na nej zametať zem, keď vietor prevráti kvetináče. V lete je na nej ako na Sahare. Ani na fotenie tam nemám odstup. No kvetiny na nej pestujem. Pred pár rokmi som začala pestovať nielen balkónovky, ale aj kry ako napr. ibišteky sýrske, kvety, ktoré sa pestujú v záhradách a na záhonoch - topoľovky, rôzne letničky. Každý rok sa snažím meniť skladbu kvetov. Ale dať na moju lodžiu koberec, neprichádza vôbec do úvahy. Na ten váš vám neprší?
    Nech sa vám na vašom balkóne príjemne relaxuje.
    https://fotografiedb.wordpress.com/tag/balkon/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozrela som si Vaše fotografie z balkóna, sú nádherné! Chcela som Vám zanechať i komentár, ale sa mi to cez WordPress nepodarilo.
      Tak skladám komplimet tu. Ste šikovná.
      Inak IKEA má aj dlhé úzke ahladko tkané pestrofarebné koberece na balkón. Volajú sa SOMMAR, sú lacné a možno by ich stačilo len vyprášiť.

      Odstrániť
    2. Ďakujem, že ste sa pozreli na môj balkón a ste vítaná aj inokedy :-) Čo sa komentárov týka, tak ma celkom prekvapilo, že sa vám nedajú písať, ale asi ste "trafili" práve na článok, pod ktorým som blokla ďalšie komentáre, pretože som nestačila spod neho vymazávať spamové komentáre. Bežne sa na mojom blogu komentáre písať dajú :-)
      Neviem si predstaviť koberec po prvom väčšom daždi, kedy zvykne tak šľahať, že mi prší až na kuchynské okno - z kuchyne mám tú lodžiu. No keď pôjdem najbližšie ku "Švédom", mrknem sa na ten koberec.Vďaka!

      Odstrániť
    3. Nedávno som čítala váš článok o stretnutí s Východniarmi. Že som sa aj v marci, keď som bola po dlhých rokoch znovu v Prahe, neponúkla na pozretie toho vášho balkóna :-P Celkom by ma zaujímalo, ako to tam u vás vyzerá teraz v lete.

      Odstrániť
  2. Vypadá to moc hezky. Také bych si tam vypil kávičku:-D.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dnes jsem ho viděla osobně - NÁDHERA! T.

    OdpovedaťOdstrániť