pondelok 2. marca 2015

Privolávanie jari


Do Prahy nám už zavítal marec a zima nie a nie sa poberať. Môj balkón je orientovaný na severovýchod, staršie kríčky a trvalky sa ešte nijako nepreberajú zo zimného spánku. V lete má tento priestor nesmiernu výhodu. Doobedu sa človek môže opaľovať a poobede v najväčších horúčavách je tam už príjemný chládok. Vedeli ste, že v lete sú najlepšie výhľady na sever? Nie sú zatiahnuté oparom, sú ostrejšie ako tie na juh.



Zažiadalo sa mi teda jari... a urobila som nájazd do kvetinárstva. Biele hyacinty a prvosienky by mali vydržať aj nočné teploty pod nulou. Tieto svetlé primulky sú dokonca odolnešie ako tie s červenými či oranžovými kvetmi. Prikúpila som aj heuchteru, v lete pôjde do polotieňa. Čoskoro sa moje kríky zazelenajú a už sa teším aj na tieňomilné hosty. Do črepníkov na stene plánujem dať v lete obrovské paprade.

Kliknite na zväčšenie obrázkov!

Photo credit: Eva Stalder




Výhľad na severovýchod. Hotel Pyramida, Pražský hrad a Strahovský klášter.


Pokračovanie príbehu tohto balkóna v máji je tu: Obývacia izba na balkóne



Tip na dobrú knihu:
Balkon k nakousnutí, predáva
vydavateľstvo Martinus

3 komentáre:

  1. Moc hezké! Taky se chystám na nějaké rostlinky, ale spíš za okno, balkon nemáme. Měla bys nějaké doporučení pro začínající pěstitelku, které zatím všechno zdechlo? :) Díky moc!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň. Veľmi záleží na tom, na ktorú svetovú stranu máte okno otočené. Ak je okno južné alebo juhozápadné, tak je spravidla ťažké čosi vypestovať v miniatúrnych črepníkoch, či v truhličkách, pôda veľmi rýchlo vyschne. Skúste odolné pelargónie /muškáty/, tie to zvládajú najlepšie a zainvestujte do samozavlažovacích truhličiek. Na priamom slnku sa darí calibrachoám, sanvitálii, levanduli, plektrantu, osteospermu aj gazánii, aksamietniciam... Ak chcete stálozelenú výsadbu, skúste miniatúrne borievky /jalovec/, znášajú sucho i vietor.
      Ak je okno otočené na severovýchod a východ, bude sa na ňom dariť begóniám a fuchsiám.

      Odstrániť
  2. Miluju ty vaše fotky a články! :)
    Mít tak prostor zařídit si takový balkon! Ale na malý nedáte víc než malou stoličku

    OdpovedaťOdstrániť