streda 22. februára 2017

Jarné a veľkonočné dekorácie do záhrady. Mach v hlavnej úlohe.


Vonku je ešte všetko šedivé, len mach v mojich črepníkoch žiari sýtozelenou farbou. Vlhké počasie mu svedčí a z nízkych teplôt si nerobí ťažkú hlavu.


Vodu prijíma celým svojim telom. Mach patrí medzi machorasty a predstavuje prechod medzi vodnými a suchozemskými rastlinami. V lesoch zvlhčuje lesné ovzdušie, zabraňuje nadmernému výparu pôdy a pomáha tak s hospodárením s vodou.  V záhradách je často nevítaným hosťom, najmä ak sa začne rozširovať v trávniku. Na vlhkých a tienistých miestach sa mu skutočne darí.

Určite ho nájdete aj vo svojej záhrade. Pre jarné a veľkonočné dekorácie je však vďačným materiálom. Záhrada je na zelené rastliny v tomto čase ešte veľmi chudobná, zo zeme vykúkajú len cibuľoviny, stromy a kry spravidla iba začínajú rašiť.



Pre dekorovanie môžete použiť mach čerstvý, uschnutý a i umelý. Uschnutý mach je vhodnejší pre interiérové dekorácie, čerstvý mach vydrží dlho najmä v exteriérových. Mixujte ho s kraslicami a jarnými kvetmi. Miska, vysadená cibuľovinami a celá pokrytá machom vydrží skutočne dlho.

Pre veniec na dvere je vhodnejší mach umelý alebo suchý, dá sa prilepiť.  Pokúsiť sa môžete aj o opatrné pripevnenie čerstvého machu drôtikmi na prútený veniec, je predsa len najkrajší a najvkusnejší. Takýto veniec musíte pravidelne rosiť, rastlinka totiž rovnako rýchlo uschne, ako sa rýchlo zazelená.



Platí to aj pre obloženie prúteného košíka. Poklať ho dáte do bytu, položte ho na širšiu misku a striekajte vodou aj niekoľkokrát za deň.


Na rovakom princípe sú vytvorené j tieto krásne dekoračné gule . V čase veľkonočných sviatkov oživia konáre, ktorým ešte chýba husté olistenie. Pokiaľ si netrúfate na vlastnoručné vytvorenie gule z prútia, určite nájdete podobné v záhradníctve alebo v kvetinárstve.

Tip na nákupy - dekoratívna guľa s imitáciou machu, kameň, Nemecko:



Už ste sa niekedy pokúsili vytvoriť i náročnejšiu dekoráciu z machu?

Obrázky: Pinterest
Páčia sa vám tieto nápady? Zdieľajte ich so svojimi priateľmi! 




1 komentár:

  1. To je parádny. Ja sa teraz chystám na takej kované dekorácie: https://www.kovian.sk/Kovane-polotovary/Ornamenty/?force_sid=a19e4c7d206371ca51b2717ccacdc3b1 podľa mňa tiež moc pekné.

    OdpovedaťOdstrániť