pondelok 2. januára 2017

Môj zasnežený zimný balkón

Snehu si v Prahe veľa neužijeme. Keď náhodou aj napadne, dlho nevydrží. Balkón som na zimu upravila tak, aby dobre vyzeral aj bez snehu, keď ten ale konečne napadne, je to veľká radosť!


V zime putujú na môj balkón kožušiny. Sú dedičstvom po mojom otcovi, vášnivom poľovníkovi. Pražské srandovné mrazíky im neuškodia. Naopak - sú výbornou prevenciou proti prípadným moliam. Balkón aspoň naoko pripomína niekdajšie slovenské tuhé zimy.

Výzdoba je ešte vianočná, aj vianočné stromčeky sa nájdu. Biely drevený mám už zopár rokov a pribudol i skutočný v črepníku. Dar od dcéry. Je to síce tuja, ale je aspoň odolnejšia. Vedeli ste, že naše pôvodné ihličnany - smrek, jedľa, borovica - v nižších polohách teplom trpia a sú napádané škodcami?

Pokiaľ nežijete v horách a túžite po týchto stromčekoch, voľte radšej cuzokrajné druhy, prípadne zakrslé kultivary, ktoré sú odolnejšie.









Hra svetiel najlepšie vynikne pri stmievaní.


Ešte sa nestalo, že by bol balkón kompletne zasypaný snehom. To by musela do Prahy zavítať poriadna metelica! V časti pod previslou strieškou zostáva všetko bez snehu, netreba ho teda odpratávať a tak sa pocukrovaným rastlinám teším ako krásnej dekorácii. Pokým sneh opäť nezmizne.

Krásny nový rok 2017, priatelia!


Na zimnom balkóne sa dlho vysedávať nedá, ale zimné výhľady sú často oveľa magickejšie, než tie letné.


Súvisiace články /môj balkón v iných ročných obdobiach/:
Novembrový balkón môže tiež žiariť farbami!
Môj balkón na jeseň

Photo Credit: Eva Stalder



2 komentáre:

  1. Pohodové fotky. Také jsem rád, že je v Praze sníh. S těmi jehličnany máte pravdu. Syn má terase pět jehličnanů a čtyři mu během roku a půl uschly. Snad mu někdy poradíte, co s tím. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odpoveď je ľahká. Treba ich polievať aj v zime. V našich suchých a teplých zimách ihličnany skôr uschnú než zamrznú. Takže ak sa teploty držia nad nulou, treba rastlinky občas poliať aj v zime.

      Odstrániť